Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΕΡ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ


Α)            Π Α Τ Ε Ρ Ω Ν      Α Π Ο Ρ Ι Α Ι  Νο 2
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
            ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
                           ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Πρόσφατα, με υπεύθυνη νομοθετική πρωτοβουλία, κάποιοι άξιοι ταγοί της πολιτικής ζωής του τόπου, με την συμπαράσταση απλών πολιτών, σοφών ακαδημαϊκών, ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, αποφάσισαν να προσθέσουν στο νέο οικογενειακό δίκαιο, μερικά άρθρα που θα αφορούσαν και τα παιδιά των χωρισμένων ή διαλυμένων οικογενειών προστατεύοντας,  βελτιώνοντας  και θωρακίζοντας το ήθος, την αξιοπρέπεια και  την ψυχική τους ισορροπία.
   Ξαφνικά, ωσάν να βρισκόμαστε  στο μεσαίωνα, βγήκαν στους δρόμους με αναμμένους δαυλούς  “γυναικείες οργανώσεις”,  “φεμινιστικά κινήματα” και κάποιες  πολιτικές  δυνάμεις”, θέλοντας στην πυρά τους εμπνευστές των άρθρων  του νομοσχεδίου, ως “μαινάδες” θα έκοβαν σε κομμάτια όλους αυτούς που τόλμησαν να οχλήσουν τα “αυθαίρετα κεκτημένα  δικαιώματά τους”.
   Γιατί «κυρίες και κύριοι» οδύρεσθε με περίσσεια υποκρισία;  Μέχρι σήμερα δεν ΠΑΡΑ-ΒΙΑΖΕΤΑΙ  η Δημοκρατία, ο Νόμος και το Σύνταγμα (άρθρο 4 §1, 2) όταν δίνεται η επιμέλεια των ανηλίκων κατά 99.9% σε γυναίκες, πολλές εκ των οποίων έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες,  ανίκανες, και άστοργες μητέρες; Εμείς «κυρίες και κύριοι» ΔΕΝ τασσώμεθα κατά των γυναικών και μητέρων, διότι κι εμείς γεννηθήκαμε από μάνες, έχουμε αδελφές και κόρες, που τιμούμε και σεβόμαστε.
     Εμείς οι άνδρες πατέρες, αδελφοί, γιοί, δεν  πέφτουμε χιλιάδες χρόνια τώρα στα πεδία των μαχών, προασπίζοντας και προστατεύοντας  ΠΑΤΡΙΔΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;
    Πλην όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι ν’ ανεχτούμε ανίκανους πατέρες ή μητέρες, να έχουν επιμέλεια παιδιών. Ζητάμε το αυτονόητο. Να κρίνεται κατάλληλος για την επιμέλεια ο ικανότερος γονέας και το συμφέρον των ανηλίκων παιδιών (υγεία, προστασία, ικανοποιητική μαθητική πορεία, ψυχική ισορροπία). Δεν θα πρέπει τουλάχιστον, κατά την παιδική ηλικία, να  νομίζουν ότι ζουν σε ένα κόσμο όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο;;;
Εσείς όλοι μέχρι σήμερα δεν μας βομβαρδίζετε από τα ΜΜΕ προσποιούμενοι και δήθεν  παραπονούμενοι, για παραβατικές πράξεις και ενέργειες, πολλών ανηλίκων παιδιών χωρισμένων ή διαλυμένων οικογενειών;;; Λέγοντας  μας ότι: Συμμορίες ανηλίκων γρονθοκοπούν ηλικιωμένους, τους βγάζουν τα χρυσά δόντια, απειλούν και δολοφονούν με σκοπό ένα χαρτζιλίκι, μικρούλες 15χρονες βγαίνουν στην πορνεία, έφηβοι μαχαιρώνονται μεταξύ τους, κάνουν ανεξέλεγκτα χρήση αλκοολούχων ποτών, χρήση ναρκωτικών, έχοντας τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι βέβαιο, ότι αυτοί οι ανήλικοι, θα παρασύρουν και  παιδιά υγιών οικογενειών, αφού όλοι ζούμε μέσα στην ίδια κοινωνία;;;;
    Μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν έχουν την επιμέλεια μέχρι τα 18, πολλές ακατάλληλες μητέρες;;; Με ΟΛΑ τα παραπάνω επιτεύγματα!!!!! Ποιοι ευθύνονται  για την κατάντια των παιδιών μας;;;;; Οι χωρισμένοι πατέρες, που έχουν επικοινωνία με τα ανήλικα τέκνα τους, ως  επισκέπτες, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας;;;; Με ποιο δικαίωμα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ αθώες ψυχές;;;;; Ποιοι είστε;;;; Τι θέλετε επιτέλους;;;; Μια κοινωνία διεφθαρμένη, ανίκανη, αναποτελεσματική που εσείς θα δημιουργήσετε;;;; Φοβούμενοι την ψήφο ανοημόνων;;;;
    Μήπως, οι φεμινιστικές και άλλες  δυνάμεις, που επέβαλαν την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, επιθυμούν την διαιώνιση της δικαστικής διαμάχης, με απώτερο σκοπό την οικονομική αφαίμαξη αμφοτέρων των πλευρών εις βάρος των ανηλίκων παιδιών;;; Μήπως από την απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν οικονομικό όφελος οι μεσάζοντες;;; Μήπως η απόσυρση του νομοσχεδίου έχει σχέση με μονομερείς απαιτήσεις που επιβάλλονται παράνομα στους άνδρες πατέρες, υποχρεώνοντάς τους σε υπέρογκες και παράλογες διατροφές, που υπερβαίνουν ακόμα και το μηνιαίο εισόδημά τους, όταν ζούμε σε περίοδο κρίσης, με μισθούς 700€ και συντάξεις των 350€, απειλώντας και εκπλειστηριάζοντας ακόμα και πρώτη κατοικία, που αποκτήθηκε από κληρονομιά και όχι κατά τον έγγαμο βίο, οδηγώντας τους στον εξευτελισμό, στην απόγνωση , πλουτίζοντας κάποιοι με τον τρόπο αυτό, παραβιάζοντας το Νόμο και το Σύνταγμα (Αρθ.21);;;;
    Ίσως πλέον έφθασε η ώρα, Εμείς οι άνδρες πατέρες , οι γονείς μας τα αδέλφια μας, συγγενείς και φίλοι, και όλες οι υγιείς οικογένειες να αντισταθούμε σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δημιουργώντας ένα !!!!!!!
Νέο Πολιτικό Σχήμα που θα έχει ως σκοπό, την προστασία των παιδιών μας, την υγιή ανάπτυξη της νεολαίας,  έτσι ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.                                                                       
                                      Με αγάπη                    
                                 “ΠΑΤΡΟΤΗΣ”               7 - 10 - 2008

“ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ”
Ακαδημίας  95, 1ος όροφος  Τ.Κ  106 77      τηλ./fax 2103842003

http://www.patroths.gr  e-mail syllogos@patroths.gr

http://www.patrotis.gr  e-mail  patroths@yahoo.gr

Β)  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντιπολίτευση, οι γυναικείες οργανώσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ) κλπ. τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δίκαιου, για δικούς τους λόγους ο καθένας.

Η έκπληξη και η απογοήτευση ήταν πως ο πρόεδρος μας κος Σπιτάλας εμφάνισε ότι ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α, είναι εναντίον του. Δηλαδή ενώ όπως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και όπως πράγματι είδαμε, περιλάμβανε τον βασική μας διεκδίκηση που ήταν η συνεπιμέλεια και προέβλεπε ακόμα μια σειρά άλλες, θετικές για εμάς ρυθμίσεις, (υποχρεωτικό καθορισμό του τόπου κατοικίας του παιδιού, το ότι η μητέρα θα χάνει την γονική μέριμνα εάν παρακωλύει την επικοινωνία κ.α.) η επίσημη θέση μας ήταν εναντίον του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, αυτό έγινε με το από 2/10/2008 Δελτίο Τύπου του Προέδρου του Συλλόγου μας που το έστειλε σε Βουλευτές, ΜΜΕ και μέλη μας, με δημόσιες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA την Κυριακή στις 5/10/2008 κλπ. Δηλαδή ενώ για πολλά χρόνια επεξεργαζόμασταν τις θέσεις αυτές, κάναμε ζυμώσεις και επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις, επιδιώκοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου, τελικά όταν αυτό κατατέθηκε εμείς, δια του Προέδρου μας, το καταγγείλαμε.

Εμφανίστηκε λοιπόν το παράδοξο πως ο μόνος που ήθελε το νομοσχέδιο ήταν ο Υπουργός και ως εκ τούτου ήταν φυσικό να το πάρει πίσω. Άλλωστε για ποιο λόγο να αναλάβει το πολιτικό κόστος όταν κανείς δεν το ήθελε και δεν το υπερασπιζόταν.

Τελικά, ο Πρόεδρος κος Σπιτάλας, μετέβαλλε την θέση του και άρχισε δημόσια να υποστηρίζει το νομοσχέδιο όταν πλέον είχαν αποσυρθεί από αυτό οι κρίσιμες διατάξεις δηλαδή όταν η καταστροφή είχε συντελεστεί. Αν και όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, σήμερα ισχυρίζεται ότι ήταν εξ αρχής υπέρ του νομοσχεδίου και επιδεικνύει δημοσιεύματα που είναι βεβαίως μεταγενέστερων ημερομηνιών. Η σφοδρή αντίδραση και η μετωπική σύγκρουση ορισμένων από εμάς με όλους όσους εναντιώθηκαν (εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συλλόγου μας), επέφερε την αλλαγή της θέσης ακόμα και της ΓΣΕΕ όπου μέσα σε 2 ώρες από την έκδοση του Δελτίου Τύπου της κατά του νομοσχεδίου, το απέσυρε.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το κρίσιμο δεκαήμερο που το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, ο Πρόεδρος μας όχι μόνο πρόβαλε την καταστροφική για εμάς θέση αλλά έκοβε τους διαύλους επικοινωνίας με τα ΜΜΕ όσων αγωνίζονταν για την στήριξη του νομοσχεδίου.

Επίσης, ενώ το νομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή και ο ίδιος πλέον εμφανίζονταν ως ένθερμος και μαχητικός υπερασπιστής του και ως εκ τούτου όλοι μαζί θα έπρεπε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να επανέλθουν οι επίμαχες διατάξεις περί συνεπιμέλειας, στις 29/10/08 έστειλε φαξ στο γραφεία Αθήνας και Πειραιά, με τις κάτωθι εντολές: α) «Να αποφεύγονται οι συναντήσεις σε πολιτικά γραφεία». Δηλαδή, αν και προσπαθούσαμε να έχουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με βουλευτές και πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και επηρεάζουν τις εξελίξεις,  την πλέον κρίσιμη στιγμή του αγώνα μας που το θέμα συζητιόταν στην Βουλή, έπρεπε να αυτοακυρωθούμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα, οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις πέτυχαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να καταθέσουν τροπολογία για να περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. β) «Οργάνωση διαδήλωσης-συγκέντρωσης στη Βουλή». γ) Διόρισε νέους εκπροσώπους στους τοπικούς συλλόγους Αθήνας και Πειραιά «αντικαθιστώντας» τα ενοχλητικά για εκείνον εκλεγμένα όργανα και εκπροσώπους, σαν ο Σύλλογος μας να είναι ΠΑΕ και ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της που διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Ακόμα κι έτσι, ακολουθώντας την δική του  γραμμή, οι από αυτόν νεοδιοριζόμενοι δεν θα μπορούσαν λόγω απειρίας να κάνουν υπολογίσιμη αριθμητικά συγκέντρωση και ο κίνδυνος γελοιοποίησης μας ήταν ορατός.

Επιπροσθέτως, ενώ στις 05/11/2008 θα άρχιζε η συζήτηση του νομοσχέδιου στη Βουλή, μια μέρα πριν, στις 04/11/2008, με κλειδαρά άλλαξε την κλειδαριά των γραφείων Αθήνας και Πειραιά στην Αιόλου 102. Ισχυρίστηκε πως ο υπεύθυνος των γραφείων Τάσος Βυντινίδης, που ο ίδιος μόλις πριν από επτά ημέρες τον είχε διορίσει ως υπεύθυνο του γραφείου Αθηνών, δεν του έδινε τα κλειδιά. Στη συνέχεια κι αφού έκανε κατάληψη του γραφείου μας, απαγόρευσε την είσοδο πολλών δραστήριων μελών του συλλόγου, που είχαν πολύχρονη συνεισφορά με δημοσιευμένα άρθρα και μελέτες κι έπαιξαν ρόλο στον επανακαθορισμό της πολιτικής μας. Τους απομάκρυνε λέγοντας ότι δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής τους, όταν από το ίδιο το καταστατικό του Συλλόγου, Άρθρο 5, προβλέπεται ότι «το Δ.Σ στην πρώτη συνεδρίαση του μετά την υποβολή της αίτησης αποφασίζει για την εγγραφή, που είναι υποχρεωτική …». Τους απομάκρυνε μετά από χρόνια, επειδή τάχα δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής τους, ξεχνώντας πως ο ίδιος μόλις δύο ημέρες νωρίτερα τους ζητούσε με μηνύματα SMS να παραβρεθούν σε δικαστήριο για να τον υποστηρίξουν σε προσωπική του υπόθεση.

Τέλος, αφού έφυγε από την Αθήνα παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του Συλλόγου μας, με γραπτή ανακοίνωση του γνωστοποίησε εγγράφως ότι τα γραφεία των Αθηνών και Πειραιά «κλείνουν μέχρι νεωτέρας» (εννοεί διαταγή του).

Από όλα αυτά γίνεται φανερό ότι ακόμα και όταν σερνόμενος υιοθέτησε στην άποψη ότι το νομοσχέδιο ήταν θετικό και έκανε δημοσίως δηλώσεις υπέρ του, στην πράξη έκανε ότι μπορούσε για να το υπονομεύσει. Ήρθε στην Αθήνα όχι για να συσπειρώσει τα μέλη των Συλλόγων, ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούν για την επαναφορά των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά για να ακυρώσει τον αγώνα του Πειραιά και της Αθήνας που από την πρώτη στιγμή πήραν θέση υπέρ του νομοσχέδιου και έδωσαν σκληρές μάχες για να ψηφιστεί στη Βουλή.

Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι το νομοσχέδιο θα προχωρούσε εάν ο ΣΥΓΑΠΑ ήταν υπέρ του, αλλά φάνηκε πως την κρίσιμη περίοδο εμείς εμφανιστήκαμε δημόσια να έχουμε κρίση ταυτότητας και αλλοπρόσαλλη στάση. Επειδή όμως ο αγώνας μας συνεχίζεται και θέλουμε να είναι νικηφόρος, δεν μπορεί να αγνοήσουμε όλα όσα στην ιστορική αυτή περίοδο διαδραματιστήκαν, όλα όσα αποκαλύφτηκαν. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε χωρίς καταλογισμό πολιτικών ευθυνών και χωρίς τη λήψη ουσιαστικών και καθοριστικών για τον αγώνα μας αποφάσεων.

Συνεπώς, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου μας θα ήταν επιβεβλημένη, για διάλογο και λήψη ιστορικών αποφάσεων.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. - Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μελετώντας κανείς το καταστατικό του Συλλόγου, που δημιουργήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2004, παρατηρεί ότι έχει προβλεφθεί τέτοια οργανωτική δομή που στην πραγματικότητα η ετήσια Γενική Συνέλευση δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι αντιπροσωπευτική. Μέλη του Συλλόγου γίνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες οπότε είναι αδύνατον να βρεθούν στην Θεσσαλονίκη για συνεδρίαση. Επειδή δε προβλέπεται οι αποφάσεις να παίρνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών, γίνεται φανερό πως τόσο οι αποφάσεις του ανώτατου οργάνου του Συλλόγου όσο και τα υπόλοιπα όργανα όπως το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος δεν είναι αντιπροσωπευτικά.

Οι υφιστάμενοι Τοπικοί Σύλλογοι δημιουργήθηκαν όταν μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος κ. Σπιτάλας πως προβλέπονταν τέτοια περιφερειακά όργανα στο  τροποποιημένο καταστατικό. Μάλιστα η συγκρότηση του Δ.Σ τους θα γίνονταν με εκλογές, ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες, όπως και έγινε τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά.

Σήμερα μας έκανε γνωστό πως δεν έχει γίνει καμιά τροποποίηση του καταστατικού οπότε όλα αυτά τα εκλεγμένα όργανα δεν έχουν νομική υπόσταση και εξ αυτού του λόγου ο ίδιος δικαιούται να διορίζει ακόμα και τον κηπουρό του.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Αναζητώντας κανείς τα πραγματικά αίτια της σημερινής κρίσης θα διαπιστώσει πως αυτά είναι πολιτικά κι έχουν να κάνουν με την ίδια την φυσιογνωμία του συλλόγου. Πράγματι, η ίδρυση του προήλθε από την ανάγκη της οργανωμένης άμυνας λόγω των  οξυμμένων προβλημάτων και τις σε βάρος τους διακρίσεις που αντιμετώπιζαν οι διαζευγμένοι και άγαμοι πατέρες. Από τον τίτλο του που αναφέρει μόνο την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια, επιβεβαιώνεται η παραπάνω διαπίστωση.

Η προβολή των γυναικείων οργανώσεων και των θέσεων τους χωρίς αντιπαράθεση από κάποια οργάνωση ανδρών, προκαλούσε αμηχανία στα ΜΜΕ γιατί τους στερούσε ακροαματικότητα. Λόγω των συνθηκών λοιπόν προβλήθηκε ο Σύλλογος που με τις δημόσιες εμφανίσεις του Προέδρου, ναρκισευόμενος, εγκλωβίστηκε στο παιχνίδι των ΜΜΕ «άνδρες από την μια και γυναίκες από την άλλη». Αν και είχε προηγηθεί η δημιουργία και άλλων συλλόγων όπως στην Κρήτη και αλλού, αυτοί δεν έγιναν ευρύτερα γνωστοί γιατί δεν μπορούσαν εξ αποστάσεως να συμμετάσχουν στο παιχνίδι των ΜΜΕ.

Σε αυτήν την ούτως ή άλλως ατελέσφορη αντιπαράθεση με τις γυναικείες οργανώσεις, λέχθηκαν υπερβολές όπως για παράδειγμα ότι τα διαζύγια είναι ένα εκατομμύριο, ενώ με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 2005 εκδόθηκαν 13.218 διαζύγια. Τα προηγούμενα έτη οι αριθμοί είναι ακόμα μικρότεροι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν βρίσκονται όλοι οι διαζευγμένοι στα δικαστήρια αφού το ίδιο έτος 9.575 των διαζυγίων ήταν συναινετικά και 4.009 διαζύγια αφορούσαν οικογένειες χωρίς παιδιά. Είναι προφανές πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναφέρονται στον χωρισμό ζευγαριών με παιδιά που δεν σύναψαν γάμο. Το ίδιο έτος 6.000 παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου.

Σε δελτίο τύπου του Προέδρου αναφέρονται ανιστόρητες ανοησίες και εξωφρενισμοί όπως, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν χονδρικά τρεις κοινωνικές κατηγορίες: Οι μόνοι άνθρωποι (παιδιά, γέροι, ανύπαντροι) που ανέρχονται περίπου σε τριάμισι  εκατομμύρια ανθρώπους. Οι παντρεμένοι (περίπου τριάμισι εκατομμύρια) και οι διαζευγμένοι (περίπου δύο εκατομμύρια υπολογίζοντας και τα άγαμα ζευγάρια)».

Σε τηλεοπτικές εμφανίσεις γίνονταν συνέχεια αναφορές σε επιστημονικές μελέτες, που όμως όταν μας τις ζητούσαν δεν τις είχαμε, με συνέπεια να γελάνε σε βάρος μας.

Ήμασταν καταγγελτικοί επειδή οι γυναίκες είναι πολυάριθμες στον δικαστικό κλάδο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λες και σε αυτές τις θέσεις ήταν χαριστικά και όχι αξιοκρατικά.

Ήμασταν τουλάχιστον εξοργιστικοί όταν την ώρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο εμείς αντί να μπούμε με όλες τις δυνάμεις μας στη φωτιά, ο Πρόεδρος στο δελτίο τύπου στράφηκε κατά του νομοσχέδιου αναφέροντας κατά λέξη: «Περιμένουμε να κληθούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εκθέσουμε αναλυτικά τις έρευνες και απόψεις μας. Στο Πρώτο γονεϊκό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα 3-5 Ιανουαρίου 2009 θα τεθούν όλα τα παραπάνω θέματα από ειδικούς ψυχιάτρους, συνταγματολόγους, κτλ».

Τέλος και το κυριότερο όλων ήταν η λανθασμένη πολιτική που εκφραζόταν από τον Πρόεδρο μας, καθότι σε οποιοδήποτε βήμα κι αν εμφανίζονταν ζητούσε, εμείς οι πατέρες να αναγνωριστούμε σαν ικανοί να έχουμε την επιμέλεια των παιδιών μας έναντι των μητέρων. Ζητούσε ισότητα μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου οικογενειακού δίκαιου, δηλαδή ισότητα στον πόνο. Με τον τρόπο αυτό στρεφόταν άμεσα σε βάρος των γυναικών και πάνω σε αυτήν την αντίθεση διάφοροι επένδυσαν, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα μπλοκ συμφερόντων που σήμερα, με διάφορα ιδεολογικά αναμασήματα, τροφοδοτούν την ένταση και εναντιώνονται σε κάθε προτεινόμενη αλλαγή του οικογενειακού Δικαίου.

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία ήταν πρόθυμη να ακούσει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση, που είχε σαν βάση την διεκδίκηση του δικαιώματος να έχουμε κι εμείς (μαζί με τις μητέρες) την επιμέλεια των παιδιών μας. Δηλαδή εμείς, αναγνωρίζοντας κατ αρχάς το δικαίωμα της μητέρας να έχει την επιμέλεια, ζητάμε απλά, στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, να αναλάβουμε την ίδια ευθύνη. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν ερχόμασταν αντιμέτωποι με τις μητέρες κι εν γένει με τις γυναίκες αλλά αντίθετα πολλές από αυτές σήμερα, λόγω αυτής της θέσης μας, μας υποστηρίζουν σθεναρά, δημοσίως. Περνώντας έτσι την αντίθεση στις γυναικείες οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους οι προσδοκίες μας για επιτυχή έκβαση του αγώνα μας είναι αναπτερωμένες.

Η πνευματική και υλική συνεισφορά των μελών που με καλή πρόθεση και με ανιδιοτέλεια στρατευτήκαν στον Σύλλογο, είχε σαν αποτέλεσμα αυτός να είναι ευρύτερα γνωστός και να διαθέτει αξιόλογο υλικό. Πάραυτα φαινόμενα όπως, αντί για μαζικότητα να υπάρχει αδράνεια και διαρροή μελών, η λειτουργία να είναι κατ επίφαση δημοκρατική, διακριτά μέλη  της κοινωνίας μας που ήταν και μέλη του συλλόγου να κινούνται με πολύ προσοχή στις παρυφές του και μόνο, δεν αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού. Ενώ λοιπόν ήταν εμφανείς οι αντίθετες πολιτικές και πρακτικές, ενώ η αυθαιρεσία, η εριστικότητα, η έλλειψη ευπρέπειας στην εκφορά του λόγου προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα, διέσυραν και αποσυσπείρωναν τον σύλλογο μας, εν τούτοις εκτός από ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις ουδέποτε τέθηκε από τα οργανωμένα μέλη θέμα Προέδρου. Το επιχείρημα του δικού του περιβάλλοντος, ότι δήθεν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα προκαλούσε ζημιά στο σύλλογο, ενοχοποιούσε  εξ αρχής τους διαφωνούντες και τους έβαζε σε απολογητική θέση.

Για το Βατερλώ λοιπόν που ακολούθησε είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και δεν φταίει  μόνο ο Πρόεδρος, γιατί αν και ήταν γνωστά όλα όσα έπραττε, μέσα και έξω από τον σύλλογο, εμείς τα ανεχτήκαμε όλα αυτά. Άλλωστε υπεύθυνοι δεν είναι μόνο όσοι χειραγωγούν αλλά και εκείνοι που δέχονται να χειραγωγούνται.

Ακόμα και τώρα, αν και το καταστατικό προβλέπει ότι «οι Γενικές Συνελεύσεις καλούνται με πρόσκληση η οποία δημοσιεύεται σε δύο (2) εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας πέντε μέρες το αργότερο πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης» επιλέγει τον εναλλακτικό τρόπο όπου «οι τακτικές και έκτακτες συνελεύσεις μπορούν να προσκληθούν με ατομικές προσκλήσεις οι οποίες αποστέλλονται …». Με αυτόν τον τρόπο πρόσκλησης, επιλέγοντας τα μέλη που θα συμμετάσχουν, προχωρά στην σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης. Δεν ενημερώνει ούτε για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενώ είναι υποχρεωμένος από το καταστατικό να το κάνει. Το εάν και κατά πόσο το ανώτατο αυτό όργανο θα είναι αντιπροσωπευτικό, επαφίεται στην νοημοσύνη του καθένα μας να το κρίνει. Το ποια θέματα θα τεθούν προς συζήτηση στην Γενική Συνέλευση επαφίεται στη νοημοσύνη του καθένα μας να το αντιληφθεί. Όμως το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι, μετά από όλα όσα έχει διαπράξει, απευθύνει έκκληση που προς όλους « Συνεχίστε να υπογράφετε το petition έντυπο για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου …»

Επειδή ο αγώνας για την ανεξάρτητη και αυτοτελή ρύθμιση του θέματος στη Βουλή με νέο νομοσχέδιο είναι εκ των πραγμάτων δυσκολότερος και επειδή είναι αδύνατον  να συνεχίσουμε έτσι όπως σήμερα, κι επειδή δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες του Συλλόγου αφού κατά τον Πρόεδρο «δεν είμαστε μέλη του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α»!!!, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Συλλόγου που να εκφράσει το κοινωνικό κίνημα μας και να εκφραστούμε μέσα από αυτόν. Η ανάγκη αυτή απορρέει από το γεγονός πως ο ίδιος, δυστυχώς, από πολιτική άποψη ξεπεράστηκε από τα γεγονότα, σαν ηγέτης έχει προδώσει τις προσδοκίες μας και σαν άνθρωπος έχει μειωθεί ανεπανόρθωτα.

Ηλίας Τσαμουργκέλης
Τηλ 6944 792078
Νοέμβριος 2008Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου